A Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület rendezte az év utolsó bajnoki hétvégéjét a Napkor mellett található Kerekerdő Szabadidő Központban. A terület egy tipikus nyírségi terep: vegyes futhatóságú ültetett erdők, helyenként részletgazdag homokbuckákkal. Elsőként vasárnap este került sor az utolsó egyéni bajnokságra, az éjszakaira.

A nőknél a címvédő Gárdonyi Csilla nem indult végül a versenyen, hosszabb kihagyás után visszatért viszont a tavalyelőtti győztes Mérő Dominika, a múlt heti hosszútávú bajnokságot megnyerő Máramarosi Rita pedig az ifik között indult – életében utoljára. A pálya első része Mag Viktóriának sikerült a legjobban: az első ponttól kezdve ő vezetett és féltávnál már majdnem öt perc volt az előnye köszönhetően annak, hogy a közvetlen ellenfelei közül Mérő Dominika a második, Sárközy Zsófia pedig a kilencedik pontra hibázott két és fél percet. Viki a tizennegyedik ponton hagyott ott közel öt percet, így két kilométerrel a cél előtt visszacsúszott a harmadik helyre és mivel a hátralevő öt ponton még kisebb hibák becsúsztak neki, nem is tudott már előrébb kerülni. A bajnoki címet Mérő Dominika szerezte meg két perccel előzve Sárközy Zsófiát, akinél többet hibázott ugyan, de a futós részeken gyorsabb volt nála.

A férfiaknál is szoros és fordulatos versenyben dőltek el a helyezések. Az első félórában Baumholczer Máté volt a leggyorsabb, ám ezután egy részletgazdagabb részen Jónás Ferenc vette át a vezetést, aki viszont utána egy egyszerűbb pontra három percet hibázott, így féltávnál ismét Máté állt az élen. Csak két átmenet erejéig maradt így, ekkor Máté egy kétperces hibával visszacsúszott a negyedik helyre és Bakó Áron került a vezető pozícióba. A pálya hátralevő részén aztán az ekkor második helyen álló Jónás Ferenc volt a leggyorsabb és négy átmenet alatt ledolgozta egyperces hátrányát, majd a célig további egy percet vert Áronra, így idei harmadik egyéni bajnoki címét szerezte. A dobogó legalsó fokára Ormay Mihály ért oda további két perc lemaradással.

Az utánpótlás kategóriákban a Tabáni Spartacus lett a legeredményesebb: a teljes férfi részleg és a junior lány kategória megnyerésével négy arannyal zártak, mellettük a MOM-Hegyvidék és a Veszprémi Honvéd gyűjtött még egy-egy elsőséget.

Az éjszakai bajnoksággal véget is ért idénre az egyéni OB-k sora, két olyan versenyző volt, aki mind a négy számban nyerni tudott: Csoboth Mihály F16-ban és Wengrin Ágnes N50-ben.

Az éjszakai bajnokok:
N16: Szakál-Bíró Sára (MOM-Hegyvidék)
N18: Máramarosi Rita (Veszprémi Honvéd)
N20: Koren Anikó (Tabáni Spartacus)
N21: Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd)
N35: Császár Éva (Göcsej KTFE)
N40: Szabó Ágnes (Gerecse Tájfutó Club)
N45: Benedek Virág (Tabáni Spartacus)
N50: Wengrin Ágnes (Veszprémi Honvéd)
N55: Tömördi Ágnes (Hegyisport Szentendre)
N60: Kármán Katalin (Hegyisport Szentendre)
N65: Takács Ágnes (Szegedi TKE)
F16: Csoboth Mihály (Tabáni Spartacus)
F18: Csoboth Márton (Tabáni Spartacus)
F20: Szabó Levente (Tabáni Spartacus)
F21: Jónás Ferenc (Szegedi Vasutas)
F35: Tóth Attila (Törekvés SE)
F40: Gyulai Tamás (Silvanus SE)
F45: Tas Dávid (Tipo TKE)
F50: Werner Péter (Pécsi Vasutas)
F55: Pataki Gábor (Pécsi Vasutas)
F60: Szieberth Péter (Pécsi Vörös Meteor)
F65: Kürti István (Pécsi Vörös Meteor)
F70: Szalóki Rezső (Gyöngyösi Tájfutó Klub)
F75: Hunyadi Károly (Tájrend SE)
F80: Jelinek István (Tájrend SE)

Fotó: Máthé István