A szibériai Krasznojarszkban rendezték a 29. Téli Universiadét, aminek a programjába első alkalommal a sítájfutás is bekerült. Összesen 20 ország nevezett az eseményre, 45 női és 57 férfi versenyzővel, a legnagyobb csapattal (2x8 fő) a hazaiak álltak ki, de olyan országokat is találhatunk a rajtlistában, mint Mongólia és Kirgizisztán. Magyarországot Szász Botond, a Soproni Egyetem hallgatója képviselte.

Hétfőn egy sprintversennyel indult a program. A nőknél elmaradt a szoros verseny, a finn Liisa Maija Nenonen végig vezetve simán nyert, 21 másodpercet verve az orosz Marina Vjatkinára és 37 másodpercet honfitársára, Mirka Maarit Suutarira. A férfiaknál már keményebb volt a küzdelem, az első három végig 10 másodpercen belül volt. A pálya második felében erősebb hazai Vlagyiszlav Kiszelev négy másodperccel előzte meg a féltávig vezető norvég Audun Heimdalt, a harmadik helyre 11 másodperc hátránnyal Szergej Gorlanov jött be, így az aznapi érmek fele a házigazdáké lett. Szász Botond a 42. helyen zárt.

Kedden az üldözéses versenyre került sor, ahol az előző napi sprint eredményei alapján alakult ki a rajtlista. A nőknél a második és tizenkettedik pont közötti kombinációs részen dőlt el a verseny, mégpedig Marina Vjatkina javára, aki bő egy perces előnyt szerzett itt, amit a célig 1’41”-re növelt. Az ezüstérem sorsáról befutócsata döntött: Mirka Maarit Suutari lehajrázta Liisa Maija Nenonent. A férfiaknál sem változott az állás a pályavégi egyenes szakaszon: Szergej Gorlanov, Vlagyiszlav Kiszelev, Misa Jyrki Juhan Tuomala lett az első három sorrendje, így ezen a napon csak orosz és finn dobogósok lettek. Szász Botond egyet előrelépve a 41. helyen ért a célba.

A két egyéni verseny fényében nem volt meglepő, hogy a csütörtöki vegyesváltót az üldözéses versenyben győztes futókkal kiálló oroszok nyerték. A hatkörös versenyt jó egy perc előnnyel nyerték, a dobogó alsóbb fokaira két norvég váltó állhatott, akik között csak a befutó döntött.

Vasárnap a tömegrajtos, háromkörös középtávú futammal zárult a verseny. A nőknél a második átfutásnál még hárman együtt érkeztek, az utolsó, ötperces kör döntött, Liisa Maija Nenonen volt a legerősebb, Marina Vjatkina lett a második, Petra Hancova pedig a harmadik hellyel megszerezte a csehek egyetlen érmét. A férfiaknál még ennél is izgalmasabb lett a vége, a norvég Björnar Kvaale a befutópontra választott jobb útvonalat, és így elhappolta a győzelmet a két hazai esélyes, Szergej Gorlanov és Vlagyiszlav Kiszelev elől. Szász Botond nem ért el értékelhető teljesítményt.

Az Universiade legeredményesebb nemzete az orosz lett 4 arany, 4 ezüst és 2 bronzéremmel; a finnek 2-1-3-mal lettek a másodikok; a norvégok 1-2-1 mutatóval harmadikok.

További részletek az Universiade honlapján.