Bulgáriában rendezték az idei sítájfutó szezon legrangosabb nemzetközi versenyét, a Felnőtt Európa-bajnokságot és a vele párhuzamosan zajló Junior Világbajnokságot és Ifjúsági Európa-bajnokságot. A Szófiától 120 km-re délkeletre található fürdővárosban, Velingrádban volt a versenyközpont, a futamokat pedig a Rilai-hegység déli lábánál fekvő Jundolában rendezték. Érdekesség, hogy 1977-ben a második Sítájfutó VB-nek ugyanez volt a helyszíne. A Felnőtt EB egyben a Világ kupa második fordulója is volt, az elsőt még novemberben rendezték Finnországban.

19 országból 64 férfi és 41 női versenyző nevezett a felnőttek mezőnyében, hazánk is képviseltette magát egy fővel, Szász Botond révén. A junioroknál 15 ország 99 sportolója,  az ifiknél pedig 12 ország 68 sportolója állt rajthoz.

Az időjárás nem volt kegyes a rendezőkhöz, a verseny előtti eső és a felmelegedés miatt a hó minősége kritikussá vált, így az első versenyeken sokan lettek bot- vagy léctörés áldozatai, például a novemberi első Világ kupa forduló valamennyi futamát megnyerő Andrej Lamov vagy a norvégok világbajnoka, Lars Mohodt.

A sprint versenyre került elsőként sor, ahol magabiztos győzelmek születtek. A nőknél a toronymagas esélyes svéd Tove Alexandersson 34 másodperccel verte honfitársát, Magdalena Olssont és 49 másodperccel a finn Salla Koskelat. A férfiaknál a 44 éves, első világbajnoki címét 2002-ben begyűjtő orosz Eduárd Hrennyikov 45 másodperc előnnyel nyert a svéd Erik Rost és 72 másodperc előnnyel a svájci Gion Schnyder előtt. Szász Botond a 40. helyen zárt a 61 fős mezőnyben.

Másnap a sprint váltóval folytatódott a program. A kétfős váltók tagjai háromszor-háromszor teljesítették a 7-8 perces pályákat. A várakozásnak megfelelően szoros és fordulatos volt a verseny. Az első öt körben mindig a finnek valamelyik váltója vezetett, de a végén a két kör után még a 14. helyen álló svédek örülhettek Tove Alexandersson - Erik Rost felállásban. A második helyért a finnek egy másodperccel hajrázták le az oroszokat.

A középtávú versenyen folytatódott Tove Alexandersson sorozata, ezúttal bő egyperces előnnyel győzött az orosz Marija Kecskina és a másik svéd, Linda Lindkvist előtt. A férfiaknál is folytatódott az orosz dominancia, Lamov és Hrennyikov személyében ők adták az első két helyezettet, a dobogó legalsó fokára pedig a hazaiak reménysége, Sztanimir Belohazev ért oda. Szász Botond a 48. helyen végzett.

Egy pihenőnap után került sor az utolsó egyéni versenyre, a hosszútávúra. Itt Alexandersson jó kezdés után egy nagy hibával kiesett az érmekért zajló csatából. Marija Kecskina nyerte a versenyt, három és fél perccel verve a svéd Magdalena Olssont és öttel honfitársát, Anasztázia Kravcsenkót. A férfiaknál Erik Rost győzött a 20 kilométeres, közel ezer méter szintet tartalmazó pályán az újabb érmet szerző Belozahev és a norvég Øyvind Watterdal előtt. Szász Botond a 43. helyezést érte el.

A zárószám, a váltó kínos bakit hozott: a rendezők rosszul osztották ki a női kategória térképeit, így az eredményt törölni kellett. A férfiaknál elmaradtak a fordulatok, a norvégok az elejétől vezetve nyertek a végig második oroszok előtt, a finnek voltak azok, akik körönként előrelépve végül a dobogóra állhattak.

Az EB éremtáblázatán a svédek lettek az elsők négy arannyal, épphogy megelőzve a három elsőséget gyűjtő oroszokat, a harmadik helyre a váltóaranyukkal a norvégok értek oda.

Jövő februárban a törökországi Erzurum lesz a Sítájfutó Európa-bajnokság helyszíne.

A sítájfutó világranglistát a verseny futamainak beszámítása után Tove Alexandersson és Andrej Lamov vezetik kényelmes előnnyel.

További részletek a verseny honlapján: www.esoc2018.bg

Fotó: orienteering.org