Tudnivalók az új adminisztrációs és adatbanki felületek használatáról.

Hosszú fejlesztési folyamat első mérföldköve zárul le az új adatbank (http://adatbank.mtfsz.hu) és adminisztrációs (http://admin.mtfsz.hu) felületek átadásával. Ezzel egyidőben változik több más alrendszer (Entry, Verseny admin) használata is.

MTFSz adatbank

Az oldal létrehozásának célja, hogy minden, a Szövetséggel kapcsolatos adatbázis és dinamikus adat egy helyen elérhető, lekérdezhető legyen. A személyi (versenyzők, versenybírók) és szervezeti (egyesületek, szövetségek, stb.) adatbázisokkal, valamit a dokumentumokkal indul a rendszer, és innen elérhető - egyelőre a régi formában - a versenynaptár, a ranglista és a többi lekérdező felület is. A személyi adatbázisba beépítésre került a sokak által hiányolt, több mint egy éve szünetelő Tájfutó Arcok képadatbázisa is.

MTFSz admin

Az Adatbank párja, mely az adatok karbantartására, felöltésére szolgál. 2014. februárja óta üzemel, azóta az Iroda ezen keresztül adja ki a versenyengedélyeket. Mostantól az admin felület minden tájfutó számára elérhető, személyes és egyesületi teendők egyaránt intézhetők rajta keresztül. Fokozatosan erre a felületre fog áttevődni minden ügyintézés, ami eddig más felületeken (pl. versenyadmin), e-mailben vagy papír alapon történt. A jelenleg elérhető funkciók alább kerülnek bemutatásra.

Regisztráció

A két felülethez kapcsolódik egy új személy alapú felhasználói adatbázis is. Ennek következtében megszűnnek az eddigi egyesületi fiókok, a különböző jogosultságok pontosabban oszthatók ki az egyes felhasználóknak. Az MTFSz admin felületen bárki regisztrálhat, aki szerepel a Szövetség személyi adatbázisában (az adatbankban ellenőrizhető). Sikeres regisztráció és bejelentkezés után elérhetők az admin funkciók, valamint az adatbankban is bővebb adatmennyiség jelenik meg. Ha nincs pontos egyezés és emiatt sikertelen a regisztráció, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-mailben lehet kérelmezni a "kézi" regisztrációt.

Tájfutó arcok, elérhetőségek

Minden regisztrált felhasználó tölthet fel saját kép(ek)et, amely ezután a tájfutó közösség számára elérhető az adatbázisból. Felvihetők címek és elérhetőségek is, amire szintén nagy igény mutatkozott. Az adatvédelem biztosítása érdekében minden kép, elérhetőségi- és címadat láthatósága szabályozható.

Versenyengedély igénylés

Az idei évtől versenyengedély igénylések beadására is az admin felületen lesz lehetőség. Ehhez a felhasználónak az adott egyesület adminisztrátorának kell lennie. Egyesületenként az első adminisztrátort az MTFSz iroda adja hozzá automatikusan, amennyiben a regisztrációnál az egyesületi levelezőlistán szereplő e-mail cím van megadva. Ezt követően az adminisztrátorok delegálhatják a jogosultságokat további felhasználóknak. A versenyengedély igénylés előreláthatólag január közepétől érhető el, amiről az iroda értesítést és útmutatót fog küldeni az érintetteknek.

Entry, versenyadmin

Az új felületek bevezetésével egyidőben megszűnnek a korábbi egyesületi felhasználók, a jogosultságok jobban szabályozhatóvá válnak. Az Entry-be az újonnan regisztrált felhasználónévvel és jelszóval lehet belépni, feltéve, hogy a felhasználó rendelkezik az ehhez szükséges egyesületi adminisztrátori joggal. Az egyelőre a régi formában működő versenyadmin elérése az új admin felület részeként történik.

Tesztelés, hibajelentés

Mivel új rendszerről van szó, természetesen előfordulhatnak hibák is. A gyors javítás érdekében ezeket kérjük az admin@mtfsz e-mail címen jelezni. Szintén ide várjuk a véleményeket, fejlesztési ötleteket, melyek alapján a felületek is mértékben változhatnak a közeljövőben.

Kényelmes és hibamentes használatot kíván az MTFSz Informatikai és Technikai Bizottsága!