Felsőtárkányban volt az avatás. Háromféle pályát jelöltek ki. A fehér pályát, amit akár utcai ruhában is lehet teljesíteni, a Felsőtárkányi tó körül lévő parkban alakították ki 1:2000 méretarányú térképen. A sárga pálya erdei ösvényeken halad, a zöld pedig az utakat csak keresztezi, ezekhez egy 1:5000 méretarányú térkép készült.

A térképet a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjában lehet beszerezni. Az ellenőrző pontok kis tábláin látható egy betű-szám mátrix, amiből a rajtnál megadott kombináció szerint kell a ponton a megfelelő négyzetbe feljegyezni az ott található betűt-számot. A célban az ellenőrző kartont a személyes adatokkal és a feljegyzett betű-számkombinációkkal kitöltve kell a látogatóközpont bejáratánál található ládába bedobni. A sikeres teljesítők közt időközönként értékes ajándékokat, kiadványokat sorsolnak ki.

A tájfutópályát az Egri Spartacus tájfutói december 6-án vették át "kipróbálásra" mintegy hatvanan. A projekt bemutatását követően rövid ismertetőt láthattak a tájékozódási futásról és az állandó pályák kialakításának múltjáról és jelenéről. A térképek és a pálya gyakorlati használatának ismertetése után a terepen bizonyíthatta mindenki a felkészültségét.