Minden, amit a SPORTident-ről tudni érdemes

 

AZ ELEKTRONIKUS PONTÉRINTÉS-ELLENŐRZÉS LÉNYEGE

A SPORTident rendszer célja és lényege az, hogy az ellenőrzőpontok érintése majd célba érkezés után azonnal pontérintés-ellenőrzés, részidő és végeredmény álljon a rendezők és a versenyzők rendelkezésére. Az ehhez szükséges műveleteket a versenyző által vitt “elektronikus ellenőrzőkarton” (dugóka), a pontokon elhelyezett “elektronikus lyukasztó” (ellenőrző doboz) és a célban működő számítógép együttesen hajtják végre.

 
HOGYAN KELL A RENDSZERT HASZNÁLNI?

A versenyzőnek csak a saját dugókájával kell törődnie, egy verseny során a következő műveleteket kell végrehajtani:

 1. A rajthelyen elhelyezett “Törlés” feliratú ellenőrző dobozba bedugva és türelmesen kivárva, amíg a doboz fény és hangjelzést nem ad, az előző verseny eredményét a dugókából kitöröljük. (A törlés eltarthat 4-5 másodpercig, nem kell forgatni, rángatni, türelem!)
 2. A szintén a rajthelyen a törlést követő valamelyik pozícióban elhelyezett “Ellenőrzés” feliratú dobozba bedugva (fény- és hangjelzés jön) a dugóka törlését ellenőrizzük. (Ha ez nem működik, akkor a törlés nem sikerült, meg kell ismételni.)
 3. A pontokon elhelyezett ellenőrző dobozba bedugva “lyukasztunk”. Minden dobozról hang- és fényjelzés jön vissza a másodperc törtrésze alatt. Ezt azonban ki kell várni!
 4. Befutáskor a célkapuban elhelyezett ellenőrző dobozba is dugni kell! Ennek az ideje a befutási idő a gép számára, tehát érdemes igyekezni.
 5. A célterületen elhelyezett kiolvasó dobozba még utoljára szép nyugodtan bedugva és türelmesen kivárva a jelzéseket, a számítógép kiolvassa a dugóka tartalmát.
 6. Ezt követően nemsokára átvehető a kinyomtatott részidő-táblázat.

Figyelem! Minthogy papírkarton nincsen, a rajtidődet írd fel, vagy jegyezd meg! 

 
A DUGÓKÁKRÓL
 1. A dugókák mindegyike számot visel, ez a dugóka azonosító száma, amely egyedi, tehát nincs a világon két egyforma azonosítójú dugóka.
 2. A dugókák különféle színekben készülnek. A piros színűeket már valaki megvásárolta. A kékeket bérelni lehet. A zöldeket utánpótlás korúak ingyen kapták. A sárgákat azok a sporttársak vásárolhatták meg, akik pénzükkel és/vagy munkájukkal hozzájárultak a rendszer hazai bevezetéséhez. (A színkiosztás jelentése feltehetőleg idővel elhalványul.)
 3. A dugókák személyhez rendeltek. Ez azt jelenti, hogy a dugóka azonosító száma egy adatbázisban össze van kapcsolva (regisztrálva van) egy versenyző rajtengedély-számával. Ebből következik, hogy a dugókákat kölcsönadni nem lehet.
 4. Akinek nincsen saját dugókája, versenyenként bérelhet a rendezőségtől.
 5. A dugóka élettartama a gyártó szerint meghaladja a tíz évet, kiöregedett dugókáról még nem kaptunk hírt.

 

 

 

 

 

ÁRAK ÉS KÖLTSÉGEK

A rendezők számára bérelhető csomagokat és azok árait a Bérleti feltételek című dokumentumban találod. A rendszer üzemeltetését a versenyrendezők végezhetik saját maguk, vagy felkérhetnek külsős szolgáltatót, utóbbi esetben a szolgáltatási árról egymás közt kell megállapodni.

 
A RENDSZER KARBANTARTÓJA

A rendszer tárolását, karbantartását, a kölcsönzések koordinálását és lebonyolítását, valamint a számlázást az MTFSz iroda végzi , nyitvatartási időben. Cím: Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3., 309-es szoba. Gyalogosbejárat a Dózsa György út felől! Kontakt: Kiss Zoltán irodavezető, 1/460-6801, 20/596-1449. Autóval érkezők a rendszám előzetes leadása esetén tudnak behajtani a székház zárt parkolójába.

 

DUGÓKÁK ÁRUSÍTÁSA

A dugókák árusítását szintén az MTFSz iroda végzi. Jelenleg az SICard-8 típus kapható, ára 9500 Ft. Fejlettebb típusok közvetlenül a gyártótól rendelhetők, a cég honlapján a leendő dugóka száma és színei is kiválaszthatók.

 

DUGÓKASZÁM-ADATBÁZIS

Az MTFSz-től vásárolt dugóka számát (tájfutó vásárló esetén) azonnal rögzítjük a versenyzői adatbázisban. Más forrásból vett dugókák esetén a versenyzők ezt önállóan és ingyenesen tehetik meg az MTFSz admin-felületére regisztrálva.