Mivel alig egy hét, és elkezdődik a magyar tájbringás szezon is, ezért érdemes lenne szemügyre venni mire is számíthatunk az idei évben.

Először is ismét lesz Magyar Kupa, a szokásos feltételekkel, itthoni és külföldi versenyekkel egyaránt. Nézzük, melyek is ezek és miért is érdemes betervezni a versenynaptárunkba őket!

dsc_0617

Megalódusz Kupa & Pontbegyűjtő OB, április 9-10.

László és csapata vár bennünket Tata környékére, ride-olni április elején. Az első nap a hegyeké lesz a főszerep. Pár éve a Tatai Hungárián volt itt egy futam, én horrorisztikus hegyoldalakra emlékszem, de az akkor volt, mára kisimították a felszínt, és ráadásul egy olyan rutinos pályakitűző, mint László, nyilván élvezetes pályát talál ki számunkra. A vasárnap viszont már az ellentéte az előzőnek, a Tatai-tó környéke nem a Mount Everestről híres, habár azért bele lehet futni itt is egy-két dombocskába. Lászlónak kifejezetten nagy rutinja van a pontbegyűjtő pályák tűzésében, és szeret is ilyeneket kirakni, így várhatóan rendkívül jó szezonkezdet lesz. És ha ez még nem elég vonzó, a Fáklya utcai gyros, önmagában megér egy misét!

Osztrák Kupa, Blumau, április 30. - május 1.

Egyelőre rejtély, hogy milyen terep lesz. Egy biztos, tavaly remek versenyek voltak ezen a környéken, így egyértelmű, hogy most sem lehet rossz. És ha együtt nevezünk sokan, akkor még az ára sem olyan húzós. Egyébként meg az osztrák minőség, kis kivételektől eltekintve, nagyon is megéri, hogy megtiszteljük őket a jelenlétünkkel.

Hidegkút MTBO, július 2-3.

Pénzes Böbe csinálja a térképet, tűzi a pályát a saját lakóhelyén, ez már önmagában is kifejezetten vonzó lehet, de ráadásul ez osztrák kupa futam is, így bőséges osztrák és világ-elit jelenlétre lehet számítani a versenyen. A terep nagyon sokszínű, bár nem túl szintes, mégis a közepén magasodik a Recsek-hegy, amin még a főszervező szeme is kifolyik felfele, pedig ő egy droidina. Szóval lesz itt minden, egy élvezetes tekerhető terület, közel a Balaton, ráadásnak Böbe még kirendeli a fél falut is rétessel és egyéb nyalánkságokkal kápráztatni el a nagyérdeműt. Egyszóval félre minden tervvel, irány Hidegkút!

Sprint OB - Váltó OB - Pannon MTBO, augusztus 20-21.

A nyár végén is irány a Balaton! Felsőörs környékét már párszor innen-onnan megkerülték MTBO versenyek, de konkrétan ott még nem volt egy sem. Ha már jobbról-balról a területet terepek veszik közre, akkor idén a fehér folt is beszíneződik. Magyarán, zsír új terepen, helyenként némi átfedésekkel, lehet versengeni augusztus végén a Balaton-felvidéken. Ráadásnak alig 6km-re a Balatontól, lefele kb. 8 percre az Alsóörsi strandtól, felfelé mondjuk 20, persze bringával. És ha ez még nem lenne elég, meg lehet tekinteni az aug 20-i tűzijátékokat a Balaton felett. A terep meg, hát, van benne némi szint, de nem sok, van benne némi szőlő, erdő, tanösvény, mező, motokrossz pálya, lakott terület, szóval minden adott, hogy egy jó kis verseny lehessen.

Cseh 3-napos, augusztus 26-28.

Ha egy üzlet beindul… Augusztus 20. után nem nagyon lesz pihenő a Magyar Kupában. Mivel a szlovákok idén nem rendeznek tájbringa versenyt, ezért eggyel arrébb vonulunk, hogy szláv tájbringa versenyre mehessünk Magyar Kupáért. Brnotól északra kerül megrendezésre, a cseh 3-napos, ami eleve elég sokaknak be van tervezve augusztus végére. 3 nap 4 verseny. A 3 egyéni futam mellé, ide került még a cseh váltó OB is, így máris lehet szervezni a csapatokat. És ha ez nem elég vonzó, akkor mindenki gondoljon a cseh sörre.

Borsod MTBO - HOB, szeptember 3-4.

Szeptember elején Cica vár bennünket Miskolcon. Remélhetőleg nem nyitják meg addig a gyártelepet, és egy középtávon száguldozhatunk azon a nem mindennapi terepen, ahol tavaly a sprint OB volt. Másnap pedig a Bükkben mehetünk neki a legkeményebb diszciplinának, a Hosszútávú OB-nak. Cicát és csapatát ismerve, egy nem könnyű de annál élvezetesebb pályán. A mesés kelet vár mindenkire szeptember legelején.

Maccabi - KOB, szeptember 24-25.

A végére maradt ismét a KOB, amely idén is Paskuj Matyi és csapata által lesz fémjelezve. Ráadásnak egy tájfutóverseny mellé. Személy szerint nekem hiányoztak már az Alföldi versenyek, lévén ha már hazánk 2/3-a sík akkor azért érdemes oda is egyszer-egyszer lerándulni, ráadásul Matyi versenyei mindig igényesek, jók. És ha lesz egy kis homok, szezon végén belefér.

Ez 15 egyéni futam, a Magyar Kupáért idén ennyivel lehet megküzdeni, és nem is kell külföldre menni a 7 versenyért. De ez csak az MK volt, mi lesz még!

Vértesboglár Adventure - Pálfi Tóni emlékverseny, június 19.

A score versenyek egyre népszerűbbek nálunk is. Azt látjuk, hogy az ilyen típusú versenyekre egészen sokan eljöttök, így idén alapvetően be volt tervezve ez a futam. Tóni sajnálatos tragédiája sajnálatos alcímmel egészítette ki a verseny nevét. Június 2. felében talán se hideg, se hó nem lesz a terepen, mint legutóbb novemberben.

Bike Adventure Jicin, július 16-17.

Lévén idén nincs Plzeni 5-napos, talán sokak számára vonzó lehet ez a gyönyörű helyen megrendezésre kerülő, 2-napos bike adventura. Aki már volt ezen a derbyn, annak örök emlék marad, aki még nem, az meg próbálja ki! Egy 6 és egy 4 órás pontbegyűjtő páros score vár az indulókra. Én már több remek csapat összeállását is hallottam csiripelni a madaraktól, így biztosan leszünk kint magyarok is. A két nap között, meg remek cseh sörökön tölthetjük fel megfáradt izmainkat, na meg Anna kedvéért Kofolán.

Börzsönyi Makákó

Hogy mikor, az még kérdéses, de a hol az nem annyira. Orsi tervezi, hogy a nagy sikerű buli versenyt folytatja idén is, esetleg megpróbálja talán egy melegebb időpontra hozni, ámbátor tavalyi időponttal és időjárással senkinek sem lehetett gondja.

MA-KA-DO, október 8.

Ha már nem rendeznek idén tájbringa versenyt, akkor legalább rendeznek MA-KA-DO-t a szlovákok, amely náluk, nagy hagyományokra tekint vissza. Két táv van: az 5-órás páros, és a 3-órás nyílt. Két éve utóbbin már egyéniben is lehetett indulni. Remek kis tekerés a Kis-Kárpátokban, Közép-Európa egyik legjobb bringás helyszínén. És ha ez még nem elég vonzó, hát az utána következő grill party csak meggyőzi a kétkedőket.

Világbajnokság Portugália, július 24-30.

A portugálok ismét világversenyt rendeznek. Meg sem tudom számolni már hányadikat az elmúlt években. Sajnos iszonyat messze van, így a legelszántabbak veszik rá magukat, hogy hazánkat képviseljék, valószínűleg nem lesznek túl sokan, bár ne legyen igazam.

Master VB, szeptember 30. - október 2.

Bár Litvániában van a verseny, mégis már sokan tervezik az indulásukat, bőséges master magyar keret várható, ráadásnak megy Mets Miki is, helyek még korlátozott számban vannak a mikrobuszban.

Dióhéjban ennyit az idei szezonról. Persze lesz még egy halom osztrák és cseh kupa a környéken, amikre érdemes kilátogatni, akinek van kedve és megteheti, illetve ami nagyon fontos még, hogy április 7-én indul a CSTSZ szezon is.

Úgyhogy aki nem tette még meg, elő a bringát poroljátok le, keressétek meg a dugókát, térképtartót mert hamarosan kezdünk!

Vajda Péter

PS. A felsorolásból értelemszerűen kimaradt az évzáró, amelynek ilyentájban még se helyszíne, se időpontja, de ezek apróságok amellett, hogy az ötlet már megvan a versenyformára. Még nem kívánjuk lelőni a poént, lényeg, hogy ismét kiegyenlítődnek az erőviszonyok, nem feltétlenül a legerősebb fog nyerni, sokat számít a fantázia, a kreativitás és a kocsmai szleng ismerete. Nagyjából egy 2 órás versenyben gondolkodjatok az ország talán legjobb terepén, utána a szokásos szolid mulatsággal, MK eredményhirdetéssel, esetleg a verseny folytatását képező activity-showval, amiről még fantáziálunk kicsit, hogy kellően gonosz legyen.

Lady Anna & Dr. Genya, a rendezők