A Világbajnokság harmadik és egyben legnehezebb futama a hosszútáv volt. Immáron ragyogó napsütésben, száradó utakon zajlott a verseny, a cél pedig abban a sífutó központban volt, amely 2009-ben az Északi Sí VB futó számaihoz készült, a versenyterep persze ezen jóval túlnyúlt, mélyen be az erdőbe.

A pályák az utóbbi idők legjobb hosszútávú feladatát adták, nem is annyira hosszukkal, mint inkább útvonalválasztás tekintetében. Ez az élmezőnyt is megosztotta, a GPS tanulsága szerint sokszor a legjobbak sem ugyanazon az útvonalon mentek, nem is mindig lehetett vételről beszélni, két pont között általában több versenyképes alternatíva is maradt. A férfiaknál a Red Group tagjai sorra érkeztek hasonló, egymás közeli idővel a célba. Sok vezetés-átvétel után az orosz Anton Foliforov nyert a finn Jussi Laurila és az olasz Luca Dallavalle előtt, a második és a harmadik helyezés között csupán 6 másodperc döntött. Ebben a számban magyar versenyző csak egy volt - Rózsa László 43. helyen végzett számára átlagosnak mondható időhátránnyal.

"Most végre jól ment, úgy éreztem, hogy összejött a forma, fejben is ott voltam, sokszor sikerült a jó útvonalon jó tempóval mennem. Annak külön örülök, hogy ezzel a versenyzéssel egy 40-hez közeli helyezést sikerült elérni. Váltónk nincs, így ezzel - örömmel, de sajnos - vége is a VB-nek."

wmtboc2015_long_laszlo

Rózsa László

A nőknél ismét hazai győzelem született Martina Tichovska révén, aki már második világbajnoki címét szerezte ezen a világbajnokságon. Őt az orosz Svetlana Poverina és a svéd Cecilia Thomasson követték a dobogón. Füzy Anna 21. helyen zárt és kifejezetten elégedett volt a versenyzésével.

"Frankó verseny volt ez, olyan igazi hosszútáv! Jól ment a fizikai része, tudtam haladni és a pálya is nagyon tetszett. Nem nagyon hibáztam, ezzel az eredményemmel elégedett vagyok, már csak a hazai versenyekre kell ezt a formámat átmenteni."

wmtboc2015_long_anna

Füzy Anna (fotó: Robert Urbaník)

Junior fiúk között svéd győzelem született Oskar Sandberg révén, őt követte a dobogón a hazai Vaclav Snuparek és a francia Antoine Vercauteren. Jordán Soma 53. lett azzal a felkiáltással, hogy majd jövőre gyorsabb lesz. A lányoknál az orosz Darya Mikryukova nyert a francia Lou Denaix és a svéd Elvire Larsson előtt. Közöttük csupán 3 másodperc volt a különbség. Tamás Bianka 27. helyre érkezett be.

wmtboc2015_long_anka

Tamás Bianka (fotó: Robert Urbaník)

Másnap a váltón magyar csapat nem indult. A férfiaknál szoros küzdelemben és nem kis meglepetésre az osztrák váltó (Kevin Haselsberger, Bernard Schachinger, Andreas Waldmann) diadalmaskodott, elsősorban a juniorból nemrég felöregedett Andreas Waldmann elképesztően rutinos harmadik etapjával, ahol nem illetődött meg a nagy ellenfelektől, hanem szépen, hidegvérrel lerakta őket. A győztest az orosz, majd a finn csapat követte 8 illetve 11 másodperccel lemaradva. A nőknél a rutinos finn csapat (Ingrid Stengaard, Marika Hara, Susanna Laurila) simán nyert az orosz és az idén Európa bajnok cseh csapat előtt. Junior fiúknál francia orosz és finn váltók álltak a dobogón, míg a lányok között francia orosz és svéd csapatok nyakába került az érem.

Jövőre Portugália látja vendégül a mezőnyt.