A Halden nyerte a Venlát. Az orosz határhoz közeli Lappeenrantaban rendezték az idei Jukolát, a finnek legnagyobb váltóversenyét. Szokás szerint délután a nők négyfős váltójával indult a program, amin 1345 csapat indult. Az első futóknál Sara Hagström jött elöl a Falköpings színeiben, de nagyon sűrű volt a befutó, 26 váltó érkezett egy percen belül. A második körben kezdett széthúzódni a mezőny, Kajsa Risby révén az OK K?re vezetett, de a hatodik helyezett már két és fél percre leszakadt. A harmadik futók között Anni-Maija Fincke futott egy hatalmasat: a nyolcadik helyről az élre repítette a Halden váltóját, és a verseny is nyíltabb lett, mivel heten váltottak egy percen belül. A Halden váltójában a sérülés után visszatérő Mari Fasting volt a befutó ember. Az ellenfelek közül előbb Judith Wyder (Göteborg Majorna), majd az EB-n még Vinogradova néven futó Natalia Gemperle (Alfta ÖSA) szállt ki egy-egy nagyobb hibával, így Marika Tieni (SK Pohjantähti) és Saila Kinni (Tampereen Pyrintö) maradtak csak a közelében. Az átfutás után azonban Fasting már nem hibázott, és ezzel négy év szünet után nyert újra a Halden. Ezzel a norvég klub három finn egyesület (SK Pohjantähti, Tampereen Pyrintö és Koovee) elöl happolta el a győzelmet. A magyar indulók eredményei:
  • Gyurkó Fanni a 28. helyen érkezett az IFK Moras végül 33. helyezett váltójának első futójaként;
  • Kovács Filoména második futó volt a Lahden Suunnistajat 36. helyezett váltójában;
  • Szerencsi Ildikó befutó emberként a 96. helyre hozta be a Hämeenlinnan Suunnistajat váltóját;
  • Viniczai Csenge kezdett a Lahden Suunnistajat kettes váltójában, ami a 132. lett.
Este tízkor rajtolt a férfiak hétfős versenye, itt 1655 váltó vett részt. Az első három körben csendesen csordogáltak az események: egyben maradt a mezőny, és az esélyesek sem szálltak el. A hosszú éjszakai pálya a harmadik futóké volt, itt Olav Lundanes (Halden) el tudott szakadni a bolytól, de a végén utolérték és Gustav Bergman (OK Ravinen) még le is hajrázta. A negyedik futóknál Jani Myllärinen hozott egyperces előnyt a Koovee-nak, amit Jani Lakanen megtartott, majd Alekszander Kratov négy és fél percre növelt, így eldőlni látszott a verseny. Daniel Hubmann a Koovee utolsó embereként igyekezett egy biztonsági futással lehozni a pályát, de a Thierry Gueorgiou (Kalevan Rasti) és Fredrik Bakkman (IFK Lidingö) páros együtt haladva folyamatosan csökkentette a hátrányt és egy percre megközelítették. Hubmann az átfutón (ami a 16,5 km-es pálya tizedik kilométerében volt) tudta meg, hogy ennyire elolvadt az előnye, rákapcsolt, és a célig már jól menedzselte az előnyét, ami végül 1'20" lett. Érdekesség, hogy Hubmann tavaly is a győztes váltó utolsó futója volt, de akkor még a Kristiansand színeiben. Az átfutó után Bakkmann kicsit leszakította Gueorgiou-t, aki az egyik átmenetben egy alternatív útvonallal próbálkozott, ami nem vált be, és ezzel végképp elbukta az ezüstérem esélyét. A magyar résztvevők eredményei:
  • Lenkei Zsolt harmadik futó volt az IFK Moras 32. helyezett váltójában;
  • Bakó Áron hatodik, Baumholczer Máté hetedik futó volt a Lahden Suunnistajat 50. helyezett váltójában;
  • 409. helyen végzett a Hungarian Idols fantázianevű tisztán magyar csapat (Molnár Attila, Lévai Ferenc, Domonyik Gábor, Sprok Bence, Vajda Balázs, Tas Dávid, Farkas Dávid).
További részletek a verseny honlapján: http://www.jukola.com/2016/en/

Fotó: Tommi Juotjärvi