A fiúk két negyedik helyet szereztek. A váltóversenyre került ma sor az Ifi EB-n egy sok nyílt, ligetes, bozótfoltos részt tartalmazó terepen. Serdülő lány váltónk remekül szerepelt: megszerezték a magyar csapat első érmét az EB-n, egy bronzérmet. Pataki Réka volt az első futó, a hetedik helyen érkezett, a két és fél percre meglépő lengyel-cseh-dán trió mögötti hétfős bolyban. A második pozícióban Gárdonyi Csilla ismét remekelt: a legjobb idővel felhozta a harmadik helyre a váltót, és a hátrányt is lefaragta egy percre. A harmadik futóknál aztán ahelyett, hogy szorosabbá vált volna a verseny, inkább széthúzódott a mezőny. A tegnapi győztes Tereza Janošíková simán behozta a cseheket az első helyre, a lengyelek eltűntek a süllyesztőben, a dán Ida Obro ugyan kielőzte Szuromi Hangát, de ő magabiztosan tartotta a dobogós pozíciót. A fiúknál fokozatosan kerültünk előrébb: Horváth Csongor a tizennegyedik, Kovács Barnabás a kilencedik, Ormay Mihály pedig a dánokat lehajrázva a negyedik helyen futott be. A franciák nyertek, a hosszútávon bajnok Guilhelm Elias utolsó futóként előzte meg az addig végig vezető osztrákokat, az észtek lettek a bronzérmesek.

Ifiben a lányoknál igazi dráma zajlott az élen: két futás után a svédek nyolc és fél perc előnnyel vezettek, harmadik futójuk pedig a tegnap első Amanda Berggren volt, aki azonban annyira elszállt, hogy végül csak az ötödik helyen jött be. Fordított utat jártak be a dobogósok: az első kör után kevesen gondolták volna, hogy a 17. helyen váltó csehek nyernek végül, a 12. helyen álló norvégok és 18. helyen beérkező finnek előtt. A magyar váltó a 14. (Fésűs Evelin), a 19. (Kézdy Borbála) és végül a 12. (Viniczai Csenge) helyen futott be. Bravúrosan teljesített a fiú váltónk: Dalos Máté a harmadik helyen jött mindössze 38 másodperc hátránnyal az osztrákok és svédek mögött. Zacher Márton a legjobb időt futva első helyen érkezett, tíz másodperccel a svéd váltó előtt, miközben a többiek már kétpercrnyire leszakadtak tőlük. A harmadik futóknál aztán előretörtek a hagyományosan erős tájfutó nemzetek: a svédek simán nyertek, a svájciak bejöttek a második helyen, Mészáros Mátyásnak pedig a mezőny legerősebb versenyzőjével, a finn Olli Ojanahoval kellett megküzdenie a bronzéremért, de hét másodperccel alulmaradt.

Ezzel együtt is nagyon szép napon vagyunk túl: felkerültünk az éremtáblázatra és a négyből három váltónk az első négyben végzett. Holnap reggel kilenctől következik a verseny zárószáma, a sprint. A rajtlista elérhető itt.