Kemény munka eredménye

Melyik aranyad a legkedvesebb?

- A sítájfutó egyéni, mert azért nagyon sokat és nagyon keményen készültem. Még 1997-ben kezdődött. A tájbringás aranyakra nem számítottam, ezek inkább egy nagyon jól felépített edzésmunka nyári melléktermékei. Szlovákiában a nagy hegyek miatt a fizikum dominált és azt nekem a sítájfutás megalapozta. A két szakág között nagyon sok a hasonlóság, bár a tájbringa gyorsabb és általában bonyolultabb az útvonalválasztás is.

Hogy készültél fel a tájbringa VB-re?

- 3000 km-t bicikliztem a nyáron, kb. a felét térképpel, valamint részt vettem 21 versenyen. Nagyon sokféle tereppel találkoztam.

Edzőtáborok vég nélkül

A 27 éves orosz versenyző gyakorlatilag egyik edzőtáborból a másikba utazik. A tél kezdetén 20 napot töltött Lappföldön, majd újabb huszat az Uralban az orosz válogatottal. Ezek után jöttek december 19. és 23. között az orosz válogató-versenyek.

- Az elmúlt évben 300 napot edzőtáboroztam, igaz, ezt utazással együtt. Moszkvában, ahol lakom, nem lehet rendesen készülni. - mondta Russlan.

Néha azért hazalátogat. Május, június illetve július folyamán az edzéseket a munka mellett folytatja. Egy sportiskolában oktató.

Kiváló eredményei még figyelemreméltóbbak, ha megtudjuk, hogy fogyatékos. Jobb szemének látását még négy éves korában elvesztette.

újra jön a tél

A 2006-os szezonban a világkupa befejező futamai, illetve azokkal együtt az Európa Bajnokság Oroszországban lesz, így természetes, hogy a hazai versenyzők nagy esélyesnek számítanak. A tavalyi VB-n győztes nagy csapaton kívül még két nagyon erős versenyzővel egészül ki az orosz válogatott. Ellenfeleik elsősorban a finnek, a svédek, a csehek és a norvégok. A világkupa első két fordulóját Finnország illetve Lettország rendezi.