Elkezdődött a versenysorozat. Az ausztriai Obertilliachban zajlik a héten Sítájfutó Európa-bajnokság, amit együtt rendeznek a Junior Sítájfutó VB-vel és az Ifjúsági Sítájfutó EB-vel. Tegnap a sprintversennyel kezdődött a program, amit a felnőtteknél a svéd Tove Alexandersson és a norvég Lars Moholdt nyertek.

A fiatalabb korosztályok versenyét sajnos törölni kellett technikai problémák miatt, nekik ma újrarendezik a versenyt. Hazánkat Tamás Bianka az Ifi EB-n, Szász Botond a Junior VB-n képviseli. Bianka beszámolója a versenyről: "Az előző napi terepbemutatónak köszönhetően megismerkedhettem valamennyire ezzel a szintes tereppel. Számomra kicsit rövid volt ez a bemutató (4 pont). Rengeteget esett a hó, soha nem láttam még ennyi havat. Emiatt először a 10 órás rajt 11 órára csúszott. Miután bereggeliztem reggel és felkészültem a versenyre, kiértünk és megtudtuk, hogy 12:30-kor lesz rajt a juniorokkal együtt. Nem igazán örültem ennek a röpke kis másfél órás eltolásnak. A rajtban elég nagy kavalkád volt. Melegítettek, léceket csatoltak, vagy az út közepén beszélgettek az emberek. A sok versenyző miatt teljesen felborult a rend a rajtoltatásnál is, aminek sajnos később következménye is lett. Az volt a csoda, ha kikerült az ember a pályára léc- és bottörés nélkül. A rajtbója egy hosszú emelkedő tetején volt. Már az első pontra menet kicsit halálfélelmem volt a lefelében. Nem ehhez vagyok én szokva. Jóformán csak széles utakon szoktam sífutni. A pontok nagy részét csak szaggatott útvonalakon lehetett megközelíteni, amik keskenyek voltak. Felfelé nem lehetett normálisan kicsúsztatni, lefelé pedig fékezni. Vagyis biztos lehetett volna, csak ehhez hiányzik nekem a lécbiztonság. A mögöttem induló maradék 2 lány a 3-as pont után előzött meg. Nem is próbálkoztam azzal, hogy tapadjak, pont egy lejtőn mentünk. Aztán az utolsó pár pont már a sífutó pályán volt. De a sok hóeke miatt elfáradtak a lábaim és már a sífutó pályán sem tudtam rendesen sífutni. Állandóan elvesztettem az egyensúlyomat és kiestem a ritmusból. Örültem mikor végre túlestem rajta és beértem a célba.

Később derült ki, hogy törlik ezt a mai sprintet, és holnap megint megrendezik az ifiknek és junioroknak. Ugyanis a rajtban lévő káosz miatt megóvták a versenyt. Egyáltalán nem örültem ennek. Mikor már elfogadtam és örültem annak, hogy 36. lettem, ezzel megelőztem 5 embert, akkor benyögnek egy ilyet. És holnap ugyanezen a térképen, hasonló pályán, ugyanezen az úthálózaton újra végig kell szenvednem. Így szerdán nem a hosszútávú, hanem a középtávú verseny lesz megrendezve." További részletek a verseny honlapján: http://www.skio2016.at/ GPS trackek: http://www.tractrac.com/web/event-page/event_20160227_EuropeanSk/714/