A 86 tagszervezet 125 szavazati jogából 21 jelent meg (14 tagszervezet képviseletében).

A Közgyűlés levezető elnöke Hidas Sándor volt. A segítők megválasztása után Kovács Balázs elnöki beszámolója következett a Szövetség előző évéről. Miután megemlékezett az előző közgyűlés óta elhunyt sporttársakról (Endrődi József, Éliás Vilmosné, Harkányi Csaba, Holba Ágnes, Komár Béla, Ribényi Imre, Szabó László, Tamás Tibor), ismertette a Sportágfejlesztési Tervben kijelölt célokat (létszámnövelés, eredményesség, színvonalas versenyek, környezettudatosság), egyesével végigment a kitűzött mérhető célokon és értékelte az adott területen elért haladást.

A beszámoló (a többi beszámolóval és előterjesztéssel együtt) megtalálható az MTFSz adatbankban itt.

A 2023. évben történt események összefoglaló értékelése:

  • várakozáson felüli nemzetközi felnőtt, junior és utánpótlás eredmények, motivált válogatott;
  • az eredményekkel együtt a válogatott finanszírozása is nagyobb hangsúlyt kap;
  • nem lettünk többen, versenyengedélyes létszámunk stagnál;
  • rajthozállások száma sem nőtt, de az OB létszám és minőség stabil;
  • költségvetés főösszege bővült, több külső finanszírozású projektet is viszünk;
  • világverseny rendezéseinkkel a jövőbe invesztálunk, 2024-2025-2027 a magyar tájfutás következő mérföldkövei.

Less Áron, az MTFSz főtitkára következett a 'Jelentés a Szövetség 2023. évi gazdálkodásáról, mérlegbeszámoló és közhasznúsági jelentés' napirendi ponttal. Mivel a tagszervezetek megkapták ezeket az anyagokat, csak a fontosabb adatokról, sarokszámokról tájékoztatta a megjelenteket, illetve a szöveges beszámolót alapul véve ismertette az eredményeket. A célkitűzés mínusz 6,684 millió forintos „veszteség” volt, az eredmény plusz 652 ezer forint lett. Többletbevételek és túlköltések is jelentkeztek, de összeségében jobban sikerült a gazdálkodás a tervezetnél.

Riczel Zsuzsanna, az MTFSz Felügyelő Bizottságának elnöke elmondta, hogy Less Áronhoz hasonlóan a jelenlevőknek a jelentés lényegi összefoglalóját ismerteti. A Szövetség törvényesen működik, a Felügyelő Bizottság nem kezdeményezett törvényességi intézkedést. Szabályos a gazdálkodás, gondos a vagyonkezelés. Jelentős kintlévőség nincs, a bizonylati fegyelem rendezett, a könyvvitel teljes és szabályos, a Szövetségnek adótartozása nincs. A Felügyelő Bizottság megállapítja, hogy a tartalék visszafogott és értelmes módon történő felhasználása 2023-ban kicsit megakadt, de a tervek szerint idén folytatódik. A Szövetség a kitűzött céljait eredményesen megvalósította.

A közgyűlés az első három napirendi pont előterjesztéseit (elnöki beszámoló, pénzügyi beszámoló, felügyelő bizottsági beszámoló) mind egyhangúlag elfogadta.

Less Áron MTFSz főtitkár ismertette a 2025. évi szövetségi tagdíjról szóló javaslatot. Elmondta, hogy fontos a jövőbe tekintés. Tíz év után tavaly történt nagyságrendi tagdíjemelés. A 2025. évre a Sportágfejlesztési Terv megvalósítása érdekében szükség van a források általános 10%-os növelésére. A gazdasági körülmények, az infláció, az árfolyamváltozás is erősen indokolja a tagdíjak emelését.

A tételek egy része változatlan marad, egy része pedig emelkedik:

  • Emelkedik: éves versenyengedély díj (felnőtt), képviseleti díj, napi versenyengedély díj, átigazolási díjak;
  • Változatlan: nem felnőttek éves versenyengedély díja, rangsoroló regisztrációs díj, rangsoroló versenyek nevezési díjának 18%-os hozzájárulása.

A kialakult vitában szóba került az egyesületek nehéz helyzete, ami miatt nem kellene további terheket rájuk hárítani, illetve a szavazatarányos tagdíj bevezetésének lehetősége is. Végül az eredeti javaslat került a Közgyűlés elé, amit 14 igen, 5 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadtak a küldöttek.

Less Áron ismertette a 2024. évi költségvetés összeállításának főbb szempontjait. A javaslat 7,5 milliós veszteséggel, vagyis tartalék felhasználással számol.

Fő jellemzők:

  • tagdíjbevétel növekedés
  • támogatói bevétel növekedés
  • állami támogatás növekedés
  • a válogatott kerete tovább nő
  • edzői támogatások növelése
  • marketing kiadás emelkedése

A működési pályázati lehetőségek korlátozottak sportszövetségként. A beterjesztett javaslatot az Elnökség alaposan átrágta, Achilles-sarka továbbra is az állami és támogatói bevételek realizálása. A Közgyűlés a 2024. évi költségvetést ellenszavazat nélkül fogadta el.

Több téma nem lévén, Hidas Sándor levezető elnök megköszönte a küldöttek aktív részvételét és 11:33-kor berekesztette a közgyűlést és eredményes versenyszezont kívánt a sporttársaknak.

Fotó: Galló Sándor