Először rendezték hazánkban az eseményt.

 

A Tabáni Spartacus rendezésében a Vértesben zajlott le az első magyarországi CEYOC, vagyis a kelet-európai utánpótlás válogatottak vetélkedője. A versenyen a magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovén nemzeti csapat állt rajthoz. A mieink kihasználták a kategóriánként lehetséges kilenc főt, a csehek 4x6 fővel, a többiek kisebb létszámú csapattal vettek részt.

Péntek délután a váltóval kezdődött a program a Kis-Kotló-hegyen. A serdülő fiúknál a csehek, az ifi lányoknál a lengyelek nyertek végig vezetve, a másik két kategóriában viszont magyar győzelem született. A serdülő lányok és az ifi fiúk között is két magyar váltó végzett szorosan az élen, ám amíg a lányoknál végig ugyanabban a sorrendben érkeztek a futók, a fiúknál fordulatos volt a verseny és végül Jónás Ferenc a nap legjobb idejével döntötte el a csatát.

Szombaton már az Öreg-Kotlón került sor a hosszútávú futamra, ami kemény szintekkel és útvonalválasztós átmenetekkel várta a mezőnyt. A serdülő kategóriákban a csehek örülhettek, pedig a végül második helyen végző Mag Viktória és Szuromi Áron egyaránt vezetett pár ponttal a cél előttig. A szoros versenyben Néda Júlia és Bujdosó Zoltán állhattak a dobogó legalsó fokára. Az ifiknél Gárdonyi Csilla és Szabó Marcell is magabiztos, két perc körüli előnnyel nyert, a lányoknál Szuromi Hanga révén még egy ezüstöt is begyűjtöttünk.

Vasárnap a szombatival azonos helyszínen következett a zárószám, a középtáv. A 25 perc körüli győztes időre tervezett pályákon elég szoros eredmények születtek, még a dobogón is alakult ki holtverseny. A serdülő lányoknál mindhárom dobogóst a csehek adták. Ifiben Gárdonyi Csilla végig vezetett, de csak 20 másodperccel verte Szuromi Hangát, a lengyeleké lett a bronz. A serdülő fiúk között Bujdosó Zoltán két cseh ellenfelét maga mögé utasítva nyert, az ifiknél pedig Egei Balázs nem talált legyőzőre.

Az egyéni számok mellett a verseny végén kihirdették a nemzeti csapatok közötti pontverseny eredményét is. Itt a magyar válogatott lett a legsikeresebb megelőzve a cseheket és a lengyeleket.

Jövőre április 5-7. között a szlovákiai Sastinben kerül sor a CEYOC-ra.

Fotó: Máthé István