Közgyűlési előkészületek.

Mets Miklós kezdett a Tájfutó Gáláról szóló beszámolóval. A Gála jól sikerült, az előző évihez hasonlóan magas, 220 fő körüli létszám vett részt. A támogatóknak köszönhetően az MTFSZ szempontjából anyagilag nullszaldós lett a rendezvény. Az elnökség elkötelezett amellett, hogy a jövőben is legyen Tájfutó Gála, a lebonyolítás részleteit a júniusi elnökségi ülésen tárgyalja majd meg.

Less Áron tájékoztatott a közgyűlés előkészítéséről. A szervezőgárda összeállt, a napirend a szokásos elemeket tartalmazza, idén nem lesz tisztújítás és Alapszabály módosítás sem. A szokásos beszámolók mellett a 2018-as hazai rendezésű világversenyek (futó Junior VB és tájkerékpáros EB) szervezői is szót kapnak, hogy tájékoztassanak a rendezés előkészületeiről.

Az elnökség elfogadta a Közgyűlés elé kerülő anyagokat: a mérleget és eredménykimutatást, leltárt, közhasznúsági mellékletet.

Less Áron ismertette a beszámolót a 2017. évi költségvetés végrehajtásáról. Az év a tervezett nullszaldó helyett 2.9 millió Ft pozitív eredménnyel zárult, így a tartalék 17 millió helyett 19.9 millió Ft lett. Mindez annak ellenére, hogy az előző évhez képest 2 millió Ft-tal kevesebb állt rendelkezésre, mivel a 2011-es Szenior VB-ből befolyt 10 milliós bevételt 2012-16 között tervszerűen felélte a Szövetség. A pályázati bevételek 1.5 mó Ft-tal elmaradtak a tervtől, viszont az állami támogatásunk a Világjátékokra történt kijutásnak köszönhetően jóval több lett. A Tájékozódási Futásért programból 1 millió Ft-tal nagyobb összeg folyt be az előzetesen vártnál. A kiadásoknál az edzőképzési program támogatására, a térképminőség javítási programra és a marketing költségekre költöttünk jelentősen kevesebbet és az általános kiadásokat is sikerült visszafogni.

Ehhez kapcsolódóan áttekintette az elnökség a 2018. évi költségvetés tervezetet, amit szintén a Közgyűlésnek kell majd elfogadnia. A tagdíjak terén közel 4 millió Ft-os emelkedés várható, egyrészt a megemelt képviseleti díjból, másrészt a napi versenyengedély bevezetéséből. Az állami támogatásunk összege csökkenni fog, mivel a tavaly Világjátékokra kapott összeg kiesik. A Támogatói Programból a 2017-ben befolyt magasabb összeggel tervez az anyag. A válogatottak működésére 1 millió Ft-tal nagyobb összeg szerepel, külön soron jelenik már meg a junior keret. Növekednek a sportágfejlesztési kiadások, az edzőtámogatás kerete 7-ről 8 millió Ft-ra nő. Magasabb lesznek az informatikai, könyvelési, marketing költségek. A kisebb kiadások terén is némileg nagyobb összegek szerepelnek. Összességében a tervezet egyenlege nullszaldós, vagyis a Szövetség tartaléka változatlan marad.

A Közgyűlés dönt majd a 2019. évi szövetségi tagdíjról, az erről szóló javaslatot is tárgyalta az elnökség. Mivel 2018-ra jelentős tagdíjemelést fogadott el a tavalyi Közgyűlés, ezért az elnökség alapvetően nem javasolt volna emelést, azonban támogatja a Silvanus SE azon azon tagszervezeti javaslatát, hogy a képviseleti díj további 5.000 Ft-tal 30.000 Ft-ra nőjön.

Érkezett egy másik tagszervezeti javaslat is, ez már a versenyrendszer reformhoz kapcsolódóan. A Silvanus SE és a Szegedi Vasutas javasolja, hogy 2019-től egy olyan bajnokság legyen március végén – április elején, ami a felnőtt és utánpótlás kategóriákban tömegrajtos farsta verseny kizárólag csapatértékeléssel és a bajnoki pontversenybe beszámítva, a szenior kategóriákban pedig hosszútávú egyéni bajnokság. Az elnökségben a javaslat ellen és mellett sem alakult ki egyértelmű álláspont, ezért az elnökség a Közgyűlés döntésének megfelelően alakítja majd át a bajnoki rendszert.

Az elnökség elfogadta 2019. évi előzetes országos versenynaptárat és a TrailO Európa-bajnokságra utazó csapatot: para kategóriában Laáber Miksa (PreO); open kategóriában Bíró Fruzsina (PreO, váltó), Fehér Ferenc (PreO, váltó, TempO), Miháczi Zoltán  (PreO, váltó, TempO) képviselik hazánkat.

A utolsó napirendi pont a Tájfutás Világnapja előkészületeiről szóló beszámoló volt. Az idei év újdonsága, hogy már nem konkrét napot, hanem egy intervallumot adott meg az IOF a lebonyolításhoz. Az iskolai kompetencia mérést elkerülve május 24. (csütörtök) lesz a bemutatók napja. A Városliget körüli bizonytalanságok miatt valószínűleg nem lesz központi rendezvény. Úgy néz ki, hogy sikerül viszont kibővíteni a Decathlon áruházakkal való együttműködést. A Szövetség által nyújtott segítség a térképek és oklevelek nyomtatásában továbbra is a tagszervezetek rendelkezésére áll. A részletek véglegesítése után márciusban megy majd ki a felhívás a kluboknak.